(+31)641518946 info@commitments.nl
Selecteer een pagina

Achter deze uitspraak gaat een grote waarheid schuil.
Als mens heb je drie centra in je lichaam waar je intelligentie zetelt: je hoofd, je buik en je hart.

Voor mij zijn deze drie intelligentiecentra gelijkwaardig aan elkaar. Ze hebben alleen ieder een ander level in het benaderen van de werkelijkheid.

 

Voorbeeld: wanneer is het warm…?

Niet alle dingen zijn logisch te benaderen.

Om te kunnen waarnemen of het warm of koud is, is het functioneler om dit te voelen dan het na te gaan in je hoofd. Wil je het benaderen op de laatste manier, dan heb je veel gegevens nodig: windsnelheid, temperatuur, vochtigheid en dergelijke. Daarmee blijft het erg lastig om aan te geven of je iets aangenaam vindt of niet want de ene keer voelt 21 graden in de kamer koud en een andere keer is diezelfde 21 graden gevoelsmatig bloedheet.
Je ratio is niet geschikt om gevoelsmatige vragen te beantwoorden.

 

Niet rechtstreeks communiceren

Gevoel en verstand kunnen vanwege hun grote verschil in de benadering van de realiteit niet rechtstreeks met elkaar communiceren. De enige plek waar die communicatie samenkomt, is in je hart. In je hart zit dat ‘zeker-wetengevoel,’ dat alle logica overstijgt. Daar huist je geloof en dat maakt het zo lastig om andermans overtuiging en actie te begrijpen. Een ISIS-fundamentalist, die de natuurlijke drang tot zelfbehoud overstijgt en zichzelf opblaast, daar zit geen logica achter, maar een ‘zeker weten’ voor hem, hoezeer dit ook verschilt van het mijne bij voorbeeld

 

Balans

Je benadert de vraag waarom je doet wat je doet vaak vanuit je verstand of vanuit je gevoel. Het denken zorgt veelal voor ‘ingewikkelde theorieën,’ terwijl het leven zo ingewikkeld niet kan zijn. Kijk maar naar eencelligen: zij hebben die complexiteit niet. Wij mensen zijn er een ster in onze problemen gecompliceerd te maken. We houden ons als mensen graag bezig met bedenken wat er eventueel kan gebeuren en zo ontstaan gemakkelijk complot theorieën, maar dat is toch niet nodig?

Alleen vanuit het gevoel iets oplossen werkt echter ook niet altijd even goed. Het leidt namelijk gemakkelijk tot luchtkastelen. En kastelen hebben één ding gemeen: ze zijn veel te tochtig om in te leven.

Als je je gevoel erbij betrekt en dan letterlijk nagaat of je theorie klopt, doe je dat in je hart. Klopt het niet, dan is je theorie dood en heeft het geen zin om er tijd, aandacht en energie in te steken.


Heb je een probleem? Doe een stap terug

Ook bij het vastzitten in theorieën kan het helpen om letterlijk of figuurlijk een stap terug te zetten, zodat je wat afstand kunt nemen en de situatie vanaf een andere plek bekijkt. Wat neem je daar waar wat je eerst niet zag? Zie het hele probleem voor je en laat daar je gevoel en je ‘zeker weten’ overheen gaan in plaats van je ratio.

Leg daarvoor je hand op je hartstreek en ga na wat er gebeurt. Klopt je hart ervan of juist niet? Klopt het op hartniveau, dan zit je op een lijn met jouw theorie en klopt het niet op dat niveau, laat het dan varen.

Door je zaak voor te stellen vanaf verschillende standpunten, benader je het probleem vanuit een ander intelligentiecentrum. De zaak ziet er anders uit vanuit je verstand, je hart en je gevoel. Zorg er wel voor dat HET KLOPT. Je zult merken dat je hart behulpzaam is bij het oplossen van je zaak.

Doe het! Ik ben erg benieuwd wat het jou oplevert.