(+31)641518946 info@commitments.nl
Selecteer een pagina

man-en-schaap2.large-kopie-400x284Ken jij dit: je bent kwaad op iemand en je komt daar maar niet los van? Je wilt excuses en/of erkenning hebben, punt.

Iets dat iemand anders heeft gezegd of gedaan kan moeilijk verteerbaar zijn, maar door eraan vast te houden doe je jezelf tekort. Je betaalt flink wat be-last-ing voor wat je aangedaan is, terwijl de ander er wellicht helemaal niet mee zit.

Maar wie bepaalt wat goed of fout is? Iedereen heeft andere normen en waarden, dus het verschil tussen goed en kwaad is voor iedereen verschillend.
Het helpt wanneer je jezelf de tijd geeft om te kijken naar wat daadwerkelijk gebeurd is. Bekijk het vanaf een afstandje en ga in de schoenen van de ander staan. Kijk vervolgens naar hoe jij je wilt verhouden tegenover de gebeurtenis.


Goed en kwaad

Het idee van goed en kwaad zit ingebakken in onze cultuur. Dat begint bij het verhaal van Adam en Eva: door het eten van de appel van de Boom van Goed en Kwaad kwam er een einde aan het leven in het paradijs.
Voor mij is het verhaal van Adam en Eva symbolisch. Goed en kwaad horen thuis in de wereld waarin wij leven. Het een kan slechts bestaan dankzij zijn tegenpool. Geen dag zonder nacht, geen warm zonder koud en geen liefde zonder haat.
Mensen wensen graag dat het kwaad niet bestaat, maar dan bestaat het goed ook niet. Vergelijk het met een gloeilamp: het maakt niet uit welke draad je weghaalt, alleen wanneer ze de positieve én de negatieve aangesloten zijn, brandt de lamp.


Jouw houding

Zonder het ene bestaat het andere niet. Met dat gegeven heb je de keuze welke houding jij aanneemt ten opzicht van wat de ander gedaan heeft. Een oordeel over een gebeurtenis, ervaring of situatie zegt in feite alleen wat over jezelf. Dus welke betekenis geef jij eraan? Houd jij je vast aan je criteria en overtuigingen, dan kijk je enkel vanuit je eigen perspectief? Dat perspectief is enkel jouw waarheid.

Het is wat het is, goed noch kwaad. Jij maakt het goed of kwaad. Daarmee creëer jij je eigen werkelijkheid. De waarheid is echter anders.

Jouw oordeel geeft je tegelijkertijd een krachtige bron voor feedback, waar je gebruik van maken kunt door jezelf de vraag te stellen: ‘Hoe wil ik mij verhouden tot deze gebeurtenis?’ Met andere woorden: ‘Welke houding wil ik aannemen?’


Hoe laat je los?

Achter elk oordeel zit een verlangen, een wens.
Als je merkt dat een gebeurtenis je niet loslaat, ga dan bij jezelf na wat dat verlangen is. Welke overtuiging/verwachting zit erachter?
Doe eens een stap achteruit en kijk dan nogmaals naar die situatie. Wat gebeurde feitelijk? Het is gemakkelijk naar het aandeel van de ander te kijken, maar waarom deed hij of zij zo? En wat is jouw aandeel? Hoe reageerde jij?
Om een voorbeeld te noemen: voel jij je gebruikt? Misschien klopt dat gevoel, maar misschien niet en is wat de ander deed door jou anders geïnterpreteerd dan hij bedoelde. Klopt het wel, dan is hij over je grens gegaan. Maar jij ook. Je hebt het namelijk toegestaan.
Je kunt de ander niet veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen en de manier waarop je naar de situatie kijkt. Het is jouw keuze hoe je erin staat en ermee omgaat.
Een open mind helpt je de kwestie sneller los te laten en dat helpt je weer sneller vooruit.
We maken ons vaak druk om dingen waarop we geen invloed hebben. Constructief blijven kijken naar wat je wel veranderen kunt, begint bij waar je invloed op hebt. Jouzelf dus.
Verander je houding en je vergroot bovendien de kans dat de ander zijn houding ook aanpast. Gebeurt dat niet, dan is dat zijn keuze. Die staat los van de jouwe.
Laat het los, dan maak je ruimte voor nieuwe, vaak betere dingen.

Nee, deze weg is niet gemakkelijk en het vergt oefening. Je zult echter zien dat, wanneer het je lukt, je trouw blijft aan jezelf. Zo kom je dichter bij je eigen geluk. En gelukkig zijn is heel wat waard…

 

Dualiteit, Eigenwaarde, Geluk, Houding, Loslaten, Oordeel, Overtuiging, Verhouden tegenover, Verlangen, Verwachting