(+31)641518946 info@commitments.nl
Selecteer een pagina

Foto-bij-Blog-Kijk-op-de-Wereld-kopie

Een kijk op de wereld

Annelies belde op Skype en vertelde me dat ze me had gezien “in het groen” en even later zag ze me dood neervallen voor de groep door een hartaanval. In augustus had ze het ”gezien” en al vaker zoiets gezien bij mensen, die dan inderdaad niet veel later overkwam wat zij had waargenomen. Nu is Annelies een bijzonder mens, dankzij een oogafwijking ziet zij maar maximaal 15% van wat wij zien, en zij heeft zichzelf ‘geleerd’ op een andere manier waar te nemen. Hoogsensitief is officieel vastgesteld en als helderziend zou ze worden aangeduid als daar “wetenschappelijke normen” voor zouden zijn geformuleerd.

Mijn reactie

Ze vroeg me wat ik er van vond, want ze had lang getwijfeld om het aan mij te vertellen omdat ze niet wist of het wel haar taak was mij dat te vertellen. “Het is zeker niet jou taak, maar jij bent wel degene die moet beslissen wat je er mee wilt” - “Dat weet ik niet” zei ze. “In dat geval wil ik het niet horen!” - “Meen je dat serieus?” - “Als je dat wilt, wil ik dat wel doen.” - “Nee, echt serieus wat vind je ervan?” - “Ik vind het een hele geruststelling” - “Doe niet zo flauw” - “Nee, echt een mooiere dood kan ik me niet wensen, sterven terwijl ik bezig ben met dat wat ik het liefste doe.” - “Vind je het dan niet eng?” - “Nee, ik teken er direct voor.” - “Vind je het dan niet  erg dat ik je het verteld heb?” - “Nee.” - “Vind je dat ik dat had moeten vertellen, vind je dat ik ook anderen moet vertellen wat ik gezien heb?” - “Dat blijft aan jou, je kunt nooit van te voren inschatten hoe mensen er op gaan reageren. Wel kun je inschatten wat het voor jou doet als je het wel of niet vertelt”. Even later kwam het gesprek tot een einde.

Reactie Karine

Karine, mijn vrouw, had flarden van het gesprek opgevangen en was er niet goed van. Ze wilde dat ik direct een afspraak maakte met de dokter.
De assistente die mijn verhaal hoorde, schrok er van. “O nee, dat is pijnlijk”. Ook nu vertelde ik dat ik het een zeer geruststellend idee vond. Vol ongeloof keek ze me aan. Toen de dokter even later de spreekkamer binnen kwam, had hij blijkbaar het verhaal al van de assistente gehoord. “Dat is een hard bericht.” en het onderzoek werd in gang gezet. Bij het bloedprikken de volgende ochtend vertelde de assistente dat ze er de hele avond mee bezig was gebleven en er slecht van had geslapen. Volgende week naar het ziekenhuis en dan hoor ik het wel.

Reactie op het verschijnsel dood

Opvallend hoe we op de dood reageren. Het lijkt haast een taboe! Het is echter niets anders dan de ultieme tegenstelling waarbinnen ons bestaan zich afspeelt.

Geen leven zonder dood en zonder dood geen leven. Ze horen onlosmakelijk bij elkaar. In de mate dat we vrede kunnen hebben met de dood kunnen we vrede hebben met het leven.

We hebben een heel leven gekregen om genoeg bewustzijn op te bouwen om te beseffen dat de dood nooit zo traumatisch kan zijn als de geboorte. Als foetus hebben we nog niet dat bewustzijn, waardoor we ons niet of in ieder geval onvoldoende realiseren welk onmenselijk trauma we hebben moeten ondergaan om op deze wereld terecht te komen. Stel je eens voor 9 maanden in een warme veilige omgeving rondzwemmen, gevoed worden, beschermd worden, zonder ook maar iets te hoeven doen en dan ineens een geweldige opschudding, gepers, geduw, bijna compleet vast komen te zitten en terecht komen in een totaal onbekende wereld. Terwijl de dood alleen maar een wegvloeien is van bewustzijn.

Uit verslagen van bijna dood ervaringen komt dat duidelijk naar voren. Ik voelde me vrij zweven en kon de wereld van boven als een adelaar beschouwen. En in de verte zag ik mijn grootouders met nog anderen op mij staan wachten in een niet anders dan als paradijselijk te omschrijven omgeving. En het gevoel van warmte en veiligheid die ik ervaren moet hebben in de baarmoeder kwam volledig terug. De cirkel was rond! Geen enkele tegenstelling bleef overeind.

Nee, ik ben niet bang om dood te gaan en ja ik kan nu volledig van het leven genieten.

Als we geboren worden lachen de omstanders en huilen wij. Als we sterven huilen de omstanders en lachen wij.”

 

Bewustzijn, Dood, Hartaanval, Leven, Reacties, Sensitief, Sterven, Taboe