(+31)641518946 info@commitments.nl
Selecteer een pagina

stormy-seas-portugal_73872_990x742-300x224 De herfst is dan nu toch echt goed begonnen en om je heen hoor je steeds vaker dat mensen zich zo moe voelen, weinig energie hebben, zich neergeslagen voelen, wel een winterslaap zouden willen houden. Zelfs ronduit depressief zijn.

Depressie is altijd een signaal. Een signaal van ons eigen systeem. Een signaal dat er iets in ons leven dient te worden veranderd.

Het slechtste idee is er tegen te vechten. Een gevecht met jezelf verlies je namelijk altijd. Een beter idee is de beweging van de depressie te volgen. Vooral de lusteloosheid / vermoeidheid / gebrek aan energie hebben allemaal als positieve intentie: STILSTAAN.

Nu is dat in onze huidige maatschappij iets dat niet meer vanzelfsprekend is. Of zoals Herman van Veen ooit zo mooi heeft verwoord in één zijn liedjes:

Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Ik heb ongelofelijke haast.


Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
Ik heb maar een paar minuten tijd.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en
weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven
 staan.

Toch blijft het belangrijk ergens wat tijd te vinden om bij ons zelf stil te staan.

De natuur doet dat zelf ook niet voor niets. In de herfst komt de natuur tot stilstand om in de lente weer een periode van nieuwe groei in te zetten. De herfst wordt ook niet voor niets het najaar genoemd. Het einde van het jaar, de tijd van inkeer. Neem er eens de tijd voor. Gun het je zelf.

Ik bekijk zaken graag vanuit een systemische invalshoek. De lusteloosheid / vermoeidheid is een aspect van onszelf en als zodanig heeft het recht op een plek binnen ons systeem. In mijn coaching nodig ik de cliënt uit te gaan zitten en zich helemaal overgeven aan het aspect waarvan hij/zij last heeft. Zichzelf er helemaal door laten omringen en er in wegzakken. Op een gegeven moment voel je je als het ware gedragen door het aspect en je laat je zelf verder zakken tot dat je er uiteindelijk helemaal doorheen bent “gezakt”. Op de bodem kom je dan vanzelf datgene tegen wat je nodig hebt om verder te kunnen. Het resultaat is verbluffend. Het concept is heel eenvoudig. Door tijd en ruimte te besteden aan datgene waarvan we “last” hebben, erkennen we in feite het bestaan ervan. Aangezien het uit ons eigen systeem voorkomt heeft het per definitie een positieve intentie voor ons als geheel. Door ons er aan over te geven, kan die positieve intentie zich manifesteren en ons laten ervaren wat het werkelijk voor ons als geheel wilt betekenen. Voorwaarde is wel dat als begeleider je in staat moet zijn om met obstructies te kunnen omgaan.

Vaak hebben herfst- en winterdepressie iets te maken met voedsel en / of licht. Ik ken veel mensen die baat hebben bij licht therapie. Elke dag een half uurtje je zelf blootstellen aan “daglicht” kan al een heel verschil uitmaken.
(Klinisch bewezen toename van het energieniveau en bestrijding van de winterblues: J.L. Anderson et al. Acta Psychiatr Scand 2009 120, p.203; W.B. Duijzer, Y. Meesters (SLTBR 2011, p.33).    Beoordeling Consumentengids daglichtlampen.)

Wat voedsel betreft, daar is ook een hoop winst te behalen. De voedingswaarde van de producten in onze winkels is sterk aan het achteruit gaan, waardoor we onvoldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen.. Er wordt tegenwoordig veel over geschreven, waardoor het niet altijd eenvoudig is om aan goede en betrouwbare informatie te komen. Zelf heb ik veel vertrouwen in Jurgen Zwaan, hij geeft aan waar hij zijn kennis vandaan haalt, blijft je wijzen op je eigen verantwoordelijkheid en op je eigen gezonde verstand.

Tenslotte blijft het belangrijk je genoeg te bewegen en de tijd te nemen voor jezelf.

Een heel fijn najaar en een gezonde winter.

Ted Evers

Depressie, Lichttherapie, Lusteloosheid, Overgave, Signaal, Stilstaan, Systeem, Voeding, Volg de beweging, Weinig energie