(+31)641518946 info@commitments.nl
Selecteer een pagina

Hoe verhoud jij je tot gebeurtenissen zoals afgelopen dinsdag in Brussel? Word je bang, houd je het op afstand, of doe je er helemaal niets mee?

Zoveel mensen, zoveel verschillende reacties.

De een verandert zijn profielfoto in een Belgische vlag om zich solidair te tonen, een ander pakt op vierhonderd meter van het getroffen metrostation een terrasje en weer iemand anders zegt een dag later de afspraak met de huisarts af, omdat hij liever niet buitenkomt, uit angst dat de volgende aanslag bij hem om de hoek gepleegd zal worden……..…

 

Belasting betalen

Voor mij persoonlijk geldt: Ik laat me niet bang maken. Je beloont terroristen op geen grotere manier dan door in je angst te schieten. Angst ontwricht en dat is wat terrorisme wil: ontwrichting door angst.

In mijn optiek is doodzwijgen en vooral doorgaan met jouw eigen leven het allerbelangrijkste. Laat de wereld zien dat je ook op een andere manier met elkaar kan omgaan. Energie steken in angst, is als het ware belasting betalen aan terroristen en de vraag is wil je dat?
Energie kun je ook steken in dingen die voor jouw belangrijk zijn en die je leven kleur geven! Daarom blijf ik gewoon mijn ding doen, en laat ik me niet raken door angst. We zullen helaas moeten accepteren dat aanslagen bij onze huidige maatschappij behoren. En vergeet niet dat datgene wat we in de wereld zien aan geweld niets meer is dan de exponent van hoe wij met elkaar omgaan. Hoe meer we elke vorm van geweld in onze persoonlijke omgang met mensen vermijden, hoe minder heftig het geweld in de wereld gaat worden. Dat is de enige, maar wel zeer grote kracht van de mensheid. Als iedereen stopt met geweld, stopt ook elke oorlog……..

 

Cruciale vraag

Wat je kan helpen is jezelf af te vragen hoe je je wilt verhouden tot gebeurtenissen zoals de aanslagen van afgelopen dinsdag.
Zet (letterlijk of figuurlijk) de welbekende stap terug en kijk van een afstand wat het met je doet: de aanslagen zelf, de berichten in de media en de reacties op bijvoorbeeld sociale media en de politiek. Raakt het je, of kun je van een afstand zien dat de terreur geen directe raakvlakken heeft met jou?

Wat dit ook voor je kan doen is ervoor zorgen dat je niet vervalt in “wij en zij” denken. Het is immers heel verleidelijk om de terroristen en hun sympathisanten dood te wensen, alleen dat maakt jou net zo fanatiek als zo’n Salafistische IS- moslim.

 

“An eye for an eye makes the whole world blind!”

Gandhi verwoordde het heel mooi: “An eye for an eye makes the whole world blind!” . Wanneer iedereen elkaar de ogen uitsteekt, dan blijft er geen visie over. Iedereen wijst naar elkaar en we vergeten zoals zo vaak, dat we ons juist ergeren aan een ander, aan wat we zelf ook in ons dragen.

Wat niet betekent dat we terrorist zijn, maar we kunnen bijvoorbeeld wel fanatiek zijn in bepaalde zaken, of we zijn erg stellig in onze overtuigingen.

 

Byron Katie

Onderaan deze blog vind je een vel uit “the work of Byron Katie” dat je kunt invullen en op een prachtige manier laat zien hoe we ons in zaken spiegelen in kenmerken van andermans gedrag. Want ook in onze relaties met de mensen om ons heen werkt het zo.
We zien de splinter in het oog van de ander, maar niet de balk in ons eigen oog. “Wij” weten immers wat goed is voor de ander?
Stap letterlijk achteruit en daarmee uit dat patroon en kijk wat jouw aandeel is in het geheel.
Is dat er niet? Ga verder me je eigen dingen en dat zorgt er vervolgens in veel gevallen voor dat de lucht klaart.

Voor wat betreft IS: Beter is het dood te zwijgen. Registreren wat gebeurt en doorgaan met je eigen leven. Voor terreur is dat de grootste straf: Het niet krijgen van aandacht. Aandacht door middel van het zaaien van haat en angst is hun doel en als je daar niet aan toegeeft, dan breek je hun methodiek.

De keuze is aan jou!!!

 

Link naar PDF:  The work of Byron Katie