(+31)641518946 info@commitments.nl
Selecteer een pagina

Emoties

In mijn coach sessies kom het vaak voor dat mensen bang zijn voor emoties.interventie-300x199
Ten onrechte naar mijn idee.

Gisteren was er de angst voor verdriet. Zodra verdriet dreigde op te komen, wegwuiven, bagatelliseren, verdringen.
“Stap eens in je verdriet en laat je er helemaal door omringen. Laat je steeds dieper in het verdriet zakken, steeds dieper tot dat het verdriet ophoudt”. Na een paar minuten voelde ze “grond onder haar voeten” En dat gaf haar kracht.
Van uit kracht kon zij naar de moeilijke situatie kijken en zien wat er werkelijk aan de hand was. Het voelde nu heel anders aan, een gevoel van  opluchting.

Bewust of onbewust creëren we verwachtingen over een situatie. Verwachtingen zijn gebaseerd op onze overtuigingen en worden, indien niet geuit, “eisen” aan de omgeving.
Onze overtuigingen kleuren onze werkelijkheid en ergens verwachten we dat iedereen de werkelijkheid net zo waarneemt als wij zelf. Het Model of the World concept werkt alleen maar als we er ons bewust van zijn! De mate waarin de werkelijkheid verschilt van onze verwachting geeft een emotie.

Vermits overtuigingen altijd gekoppeld zijn aan criteria, zal de emotie heftiger zijn in die situaties dat er een voor ons belangrijk criterium in het spel is.
Emoties geven dus een hoogwaardige feedback over hoe een situatie overeenkomt met de door jou gewenste situatie.

Emoties zijn iets wat komt uit ons eigen systeem. Ons eigen systeem heeft uitsluitend het goede met ons voor. Alleen hebben we vaak schrik van de feedback die we krijgen uit ons eigen systeem. Terwijl het alleen maar gaat over signalen. Angst bijvoorbeeld is slechts een signaal tot “wees op je hoede”. Het is goed te vergelijken met een brandalarm. Als dat brandalarm afgaat, is het nog geen reden om blindelings alle kranen open te zetten en de brandblussers leeg te spuiten. Het brandalarm is slecht een signaal om eens goed rond te kijken of er ergens brand is. Zo ja, kom in actie, zo nee, zet het alarm weer af.

We maken het ons veel gemakkelijker als we meegaan in de beweging van een emotie. Verdriet heeft een naar binnen gekeerde beweging. We worden uitgenodigd om naar binnen te gaan kijken wat er aan de hand is, niet door de omgeving te blijven bekijken. Door met een kinderlijke nieuwsgierigheid naar binnen te gaan en af te wachten wat ons systeem werkelijk te melden heeft, worden we een stuk wijzer.

“Emotion will not drive you crazy. What will drive you crazy is the fear of emotion.”

 

Angst, Coaching, Emoties, Feedback, Kracht, Nieuwsgierigheid, Opluchting, Overtuigingen, Persoonlijke ontwikkeling, Positieve intentie, Verdriet, Verwachtingen, Werkelijkheid