(+31)641518946 info@commitments.nl
Selecteer een pagina

Heelal 8
Perspectief

Ik blijf het fascinerend vinden deze afbeeldingen van onze aarde en zijn verhouding tot het heelal.
Te bedenken dat een ieder van ons het centrum is van dat hele heelal, alles begint en eindigt bij EN tegelijkertijd de complete nietigheid van ons bestaan.
Heel bijzonder vind ik, dat als je er even bij stilstaat, we als mensen ons zo enorm druk maken om van alles.

Een nucleaire top in Den Haag die moet voorkomen dat we zelf de aarde opblazen. Echter ook al zou het gebeuren in het heelal zal het waarschijnlijk niemand opvallen dat de aarde er niet meer is.
En geweldig dat we ondanks dat besef we toch ons blijven inspannen om zaken “goed” voor elkaar te krijgen.

Gezien vanuit het heelal

Aangezien het voor het heelal niets uit maakt wat we doen en laten, hebben we de ultieme vrijheid zelf te kiezen wat voor ons en onze omgeving belangrijk is. Niets heeft waarde, behalve de waarde die wij er zelf aan toekennen. Dat is een enorm cadeau waar we van alles mee kunnen doen en niets mee hoeven te doen! Dat maakt wel dat we zelf verantwoordelijk zijn voor datgene wat we doen of juist niet doen. En die verantwoordelijkheid is alleen naar jezelf toe. Ook hier geldt dat voor het heelal het er niet toe doet of je die verantwoordelijkheid nu wel of niet neemt, voor onszelf en onze omgeving echter des te meer.

Gezien vanuit ons

Dit kan wel eens leiden tot een zwaar gevoel, tot een beklemming, blokkade, een te grote opdracht. Als dat gebeurt, besef dan het je geboorterecht is in vrijheid te leven. Het enige dat we daarvoor nodig hebben is even te stoppen met waar we mee bezig zijn en ons zelf de tijd en de ruimte te geven terug te keren naar onze oorsprong: het nietige wezen in een onvoorstelbaar groot heelal, wat mag doen en laten wat het zelf kiest!

Groots en klein tegelijkertijd in één lichaam. Groots en klein tegelijkertijd in gedachten. Groots en klein tegelijkertijd in woorden en daden.
Wat is het toch zwaar en leuk om een mens te zijn.

 

Grootsheid, Heelal, Nietigheid, Perspectief, Verantwoordelijkheid, Vrijheid, Waarden